Papa en mama gaan scheiden

Kind, scheiding, ouders, sloompje slak, verdriet, emoties

Je ouders zijn gescheiden of misschien hebben papa en mama net verteld dat ze uit elkaar gaan. Dan verandert er veel. Vaak verhuist er iemand. Misschien moet je van school veranderen. Kerst vieren jullie niet meer met zijn allen. Je ziet papa en/of mama minder. Er zijn waarschijnlijk ook voordelen te bedenken. De sfeer in huis is fijner. Je mag een nieuwe kamer inrichten.

Maar het liefst zou je willen dat je ouders samen zijn. Als ouders gaan scheiden, is dat verdrietig. Vaak heb je veel vragen. Ook emoties zoals boosheid, angst en onzekerheid horen er bij. Soms weet je misschien niet goed wat je voelt en of je het wel mag voelen. Je wil je ouders geen verdriet doen. Emoties kunnen ingewikkeld zijn. Van emoties, zorgen en piekeren kun je buikpijn krijgen, wist je dat?

Sloompje Slak, het gebroken huis: Kinderboek voor kinderen van gescheiden ouders

Luister een stukje uit: 'Het gebroken huis'

Om je te helpen heb ik een boek geschreven: Sloompje Slak®, het gebroken huis.  Het boek gaat over een Slak die een avontuur beleeft. Van dit avontuur kun je veel leren. Het lijkt namelijk op jouw avontuur; de scheiding van je ouders. Ik heb er ook een werkboek bij gemaakt. Daar kun je in kleuren, schrijven en er staan vragen in die je samen met papa en mama kunt beantwoorden. Het gaat een beetje over Sloompje Slak® en een beetje over jou en je ouders.

Lieve ouders,

De beslissing is definitief: jullie gaan uit elkaar. Hoe moet dat dan met de kinderen?

Kinderen zijn veerkrachtig en kunnen met een beetje steun vaak hun weg weer vinden. Belangrijk is het om je te realiseren dat een scheiding een ingrijpende gebeurtenis is in het leven van een kind. De basis valt uit elkaar. Zijn thuis verandert. Dat wat veilig en bekend is, is ineens niet meer vanzelfsprekend. Dit heeft invloed op het gevoel van emotionele veiligheid. Een kind kan zich heel kwetsbaar voelen. Scheiding is een verlieservaring. Wanneer je dat beseft, ben je al een heel eind. Mocht je toch behoefte hebben om eens te sparren over hoe je het als gescheiden ouder kunt aanpakken en hoe mijn boek Sloompje Slak®, het gebroken huis je hierbij kan helpen?