Als er iemand doodgaat waar je van houdt of...

Kind, dood, rouw, verlies, emoties, verdriet

Misschien is er iemand doodgegaan waar je van houdt, is papa/mama ernstig ziek of ben je zelf zo ziek dat je niet meer beter wordt. Het kan ook zijn dat je bang bent voor de dood en het lastig vindt om er over te praten. 

Praten over de dood vinden veel mensen moeilijk. Weet je dat het eigenlijk helemaal niet nodig is? Doodgaan hoort bij het leven. We worden allemaal geboren en gaan ook allemaal weer een keer dood. Dat is heel normaal. 

Het is óók heel normaal dat je allerlei vragen hebt over doodgaan. Bijv.: 'Waar ben je als je dood bent?' 'Voel je nog pijn als je dood bent?' 'Word je een sterretje?"

Ook emoties zoals boosheid, angst en onzekerheid horen er bij. Soms weet je misschien niet goed wat je voelt. Van emoties, zorgen en piekeren kun je buikpijn krijgen, wist je dat?

Sloompje Slak, knipoog van de sterren: Kinderboek over rouwverwerking

Luister een stukje uit: 'Knipoog van de sterren'

Om je te helpen heb ik een boek geschreven: Sloompje Slak, knipoog van de sterren. Het boek gaat over een Slak die een avontuur beleeft. Van dit avontuur kun je veel leren. Het lijkt namelijk op jouw avontuur; Het gaat een beetje over Sloompje Slak® en een beetje over jou.

Lieve ouders,

Wanneer je kind te maken krijgt met een verlieservaring, volgt er een proces van rouw. Ieder kind rouwt op zijn eigen manier. In zijn eigen tempo. Geen enkel rouwproces is hetzelfde. Een rouwproces is uniek. Dat maakt het soms lastig om te bepalen hoe je je kind kunt helpen. Vaak doorlopen kinderen een proces van rouw zonder (zichtbare) problemen. Soms heeft je kind, heb jij als ouder of hebben jullie als gezin behoefte aan een steuntje in de rug. Mijn kinderboek Sloompje Slak®, knipoog van de sterren neemt kinderen op een speelse manier mee in het proces van sterven en het verschil tussen lichaam en ziel. Wil je dat ik met jullie meekijk? Dan is het Persoonlijk Coaching Traject wellicht iets voor jullie.